General | |
---|---|
Publisher | Ideea Europeana |
Year | 2020 |
Others | |
Identification | |
ISBN-13 | 9786065947092 |
Format | |
Dimensions | 13x20 |
Pages | 152 |
Concepte-cheie din gandirea si cultura chineza volumul 1
15,75 lei
Publisher | Ideea Europeana |
---|---|
Year | 2020 |
Pages | 152 |
Conceptele-cheie din gandirea si cultura chineza reprezinta coagularea concisa a istoriei noastre care se intinde pe o perioada de peste 5000 de ani. Selectarea si prezentarea lor inseamna o munca pe cat de interesanta, pe atat de importanta si in tara, dar si in intreaga lume.
(Li Xueqin – profesor la Institutul de cercetare a culturii gandirii, profesor la departamentul de istorie din cadrul Universitatii Qinghua, cercetator de prim rang si seful echipei de specialisti din cadrul Proiectului arheologic destinat dinastiilor Xia, Shang si Zhou)
Proiectul „Concepte-cheie din gandirea si cultura chineza” a inregistrat un debut foarte bun. Sper ca, prin acest proiect, conceptele-cheie selectate in carte sa fie difuzate peste timp si spatiu, mai departe si pentru perioade lungi, astfel incat sa-i ajute pe straini sa inteleaga traditia culturii si gandirii chineze, sa inteleaga fagasul ales de chinezi, sa inteleaga „visul chinez”.
(Huang Youyi – Director adjunct la Asociatia traducatorilor autorizati din China, director al Comisiei de autorizare a traducatorilor de limba engleza din China)
Studentii din Vest care studiaza filosofie si cultura chineza, daca aspira sa dobandeasca o intelegere nuantata si sofisticata asupra acestei traditii antice, trebuie sa stapaneasca un vocabular conceptual care le va asigura un portal prin care sa patrunda in alt taram, cel al gandirii chineze. In acest proiect au fost angrenati specialisti de marca pentru a selecta, cerceta si explica structura conceptuala a culturii chineze si pentru a le furniza acestor studenti resursele critice necesare, pentru a putea, astfel, sa-si extinda orizontul cultural.
(Roger T. Ames – profesor de filosofie si editor la Philosophy East&West)
Prefata
Sintagma „concepte-cheie din gandirea si cultura chineza” se refera la acei termeni si cuvinte‑cheie sau expresii care au fost, in primul rand, create si construite de poporul chinez. Aceste cuvinte si expresii au condensat, coagulat si comprimat in interiorul lor principii de filosofie chineza, spiritul umanist, moduri de gandire si valori sinice. Acestea sunt produsul celor cateva milenii de gandire rationala, dar sunt, in acelasi timp, si rezultatul sondarilor poporului chinez asupra naturii si societatii. In plus, acestea inglobeaza intelepciunea istorica a poporului chinez si reflecta cautarile sale spirituale cele mai profunde, precum si adancimile si expansiunea gandirii acestui popor. Modul sau de a gandi, valorile, principiile umaniste si filosofia continute in aceste concepte se constituie intr‑un soi de „gene vii” care se topesc in strafundurile sangvine ale posteritatii chineze; s‑au cristalizat in credintele si temperamentul comun cu care se identifica poporul chinez, constituindu‑se in esafodaje pentru traditia academica, cultura gandirii si lumea spirituala chineza. In acceptiunea chinezilor din ziua de astazi, conceptele din aceasta carte sunt puncte esentiale pentru o buna intelegere a evolutiei filosofiei si gandirii antice chineze, a spiritului umanist, a modului de a gandi si a valorilor, precum si pentru dezvoltarea artelor, literaturii si istoriei din China. De asemenea, pentru alte tari si popoare, acestea constituie cheia intelegerii lumii spirituale a chinezilor din China contemporana, incluzandu‑i aici si pe chinezii din diaspora.
Intr‑o era a diversitatii culturale si a discursurilor multipolare, culturi din zone diferite, din tari diferite, care reprezinta popoare diferite, intra in fuziune unele cu altele mult mai repede, pe spatii mult mai largi si la un nivel mult mai profund decat in orice alt moment din istoria lumii. Fiecare tara sau popor poseda propriile sisteme discursive, precum si traditii unice de gandire, toate acestea ocupandu‑si locul desemnat in cadrul civilizatiilor si discursurilor lumii intregi, isi imbratiseaza pozitia pe scena mondiala si se bucura de respectul cuvenit. Conceptele esentiale din cadrul unei culturi si al unui sistem de gandire reprezinta negresit nucleul central al discursului unei tari sau al unui popor, se constituie in partea sa esentiala, este „maduva” sistemului sau de gandire, „radacina” culturii sale, „suflul” spiritualitatii sale, „nucleul” invataturii. Din ce in ce mai multi eruditi recunosc ca gandirea chineza se constituie in inspiratie capacitata sa solutioneze o multitudine de probleme spinoase cu care se confrunta omenirea in prezent. Concepte promovate de chinezi, precum „Prin virtute poti sustine lumea intreaga”, „Dao urmeaza legea naturii”, „Cerul si omul una sunt”, „Sa fie armonie, nu uniformizare”, „Poporul e fundatia statului” si „Studiul Clasicelor raspunde nevoilor prezente” sau idealuri precum „trairea tuturor in armonie”, „o lume, o singura familie” ori „marea armonie” reprezinta tendintele in crescendo din culturile contemporane, regasite peste tot prin lume si care, prin urmare, au devenit parte din fondul comun al comunitatii internationale. Din ce in ce mai multi intelectuali si prieteni din afara Chinei manifesta un interes profund pentru gandirea chineza si conceptele aferente, propunandu‑si sa intreprinda o exegeza mult mai comprehensiva si mai obiectiva a acestora.
In procesul de selectare, interpretare, traducere si diseminare a conceptelor de cultura chineza, care are drept scop pozitionarea lor in cadrul culturii chineze, am utilizat o abordare sistemica si exhaustiva. In urma sapaturilor de mare adancime am putut reliefa filosofia chineza, spiritul umanist, modul de gandire, valorile, caracteristicile culturii chineze si am evidentiat sensuri dincolo de circumscrierile in spatiu si timp, sensuri care depasesc granitele tarii. Aceste concepte, care poarta din plin si pentru totdeauna un farmec nemasurat, sunt in acord cu valorile si semnificatiile manifestate in prezent.
Aceste concepte au fost traduse in engleza si in alte limbi, pentru a putea permite lumii intregi sa cunoasca China dintr‑o perspectiva obiectiva si atotcuprinzatoare, sa cunoasca trecutul si prezentul poporului chinez, sa acceseze lumea spirituala contemporana a chinezilor de peste tot din lume, iar astfel, sa se promoveze desfasurarea unui dialog de pe pozitii de egalitate intre China si alte tari sau in schimburile dintre diferite civilizatii.
Procesul de selectare, interpretare si traducere a conceptelor de cultura chineza a fost posibil datorita sprijinului major oferit de institutii precum: Ministerul Educatiei, Grupul China International Publishing, Biroul Central de Traducere si Editare, Universitatea Peking, Universitatea Renmin din China, Universitatea din Wuhan, Universitatea de Limbi Straine din Beijing, dar si datorita sustinerii din partea unei distributii numeroase de intelectuali de marca, dintre care ii amintim pe: Ye Jiaying, Li Xueqin, Zhang Qizhi, Lin Wusun.
Aceasta compilare a conceptelor-cheie din cultura si gandirea chineza este un proiect pionier, care necesita in continuare un studiu extensiv atat la nivel denotativ, cat si la nivel conotativ. Un proiect de selectare, interpretare si traducere a conceptelor-cheie de cultura si gandire chineza, desfasurat la o scara atat de larga, este realizat pentru prima data in China, nu exista exemple precedente la care sa se faca apel, de aceea, si la nivel de interpretare, dar si de traducere, au mai ramas negresit locuri care pot fi imbunatatite. In acest sens, vom accepta cu promptitudine opiniile cititorilor pentru a creste neincetat calitatea acestui proiect.