Mindwandering. Mintea hoinara si efectele sale asupra creativitatii si dispozitiei noastre
67,68 lei
Authors | Moshe Bar |
---|---|
Publisher | ASCR |
Year | 2024 |
Pages | 392 |
Unul dintre cei mai reputati cercetatori in domeniul neurostiintelor cognitive din generatia sa exploreaza beneficiile dovedite ale momentelor de hoinareala a mintii si impactul pozitiv pe care acestea il pot avea asupra potentialului creativ si a dispozitiei noastre.
Creierul nostru este plin de zgomot; anumite regiuni sunt mereu implicate in activitati involuntare, cum ar fi ingrijorarile cu privire la viitor, visarea cu ochii deschisi ori dialogul interior. Acestea pot sa acapareze pana la patruzeci si sapte la suta din timpul in care suntem constienti. Impreuna, ele constituie mindwandering sau ceea ce numim hoinareala a mintii. Cu toate ca ne indeparteaza atentia de la prezent si pot sa contribuie astfel la aparitia unor stari de anxietate sau depresie, exista in spatele acestei aparente dezordini o metoda, pe care ne-o dezvaluie specialistul in neurostiinte Moshe Bar.
MINDWANDERING este prima carte dedicata publicului larg care exploreaza acest fenomen cu multiple fatete al gandurilor ratacitoare. Bar se bizuie pe decenii de cercetari realizate chiar de el atunci cand ne explica beneficiile si posibilele costuri ale hoinarelii mintii in contextul mai larg al psihologiei, neurostiintelor, psihiatriei si filosofiei. In cartea de fata, el ne ofera cunostinte practice care ne pot ajuta:
– sa ne imbogatim experientele invatand despre imersiunea totala;
– sa ne stimulam creativitatea, examinand trecutul si facand predictii despre viitor;
– sa ne imbunatatim starea de spirit, eliberandu-ne mintea;
– sa ne definim identitatea, sa avem relatii mai solide cu ceilalti si sa facem asocieri care ne ajuta sa intelegem lumea din jur;
– sa ne adaptam starea mentala la cerintele situatiei in care ne aflam.
Hoinareala mintii este cel mai bun lucru care i se poate intampla cuiva. Ce este aceasta? De ce este buna pentru noi? Sa-l lasam pe Moshe Bar sa ne indrume si sa ne arate modalitatile incitante prin care ne elibereaza de plictiseala lumii cunoscute, pentru a ne conduce intr-o lume a posibilitatilor. Si, in tot acest timp, avem ocazia sa ne deconectam si sa dobandim o serie de cunostinte solide despre creier si modul in care functioneaza acesta.
―Michael S. Gazzaniga, profesor si director al SAGE Center for Study of the Mind at UCSB, autor al cartii The Consciousness Instinct
In aceasta carte deosebit de originala, accesibila, erudita, captivanta si bogata in cunostinte, un distins cercetator in neurostiinte evidentiaza rolul reveriei in rezolvarea problemelor, in crearea unei stari de bine si in deprinderea abilitatii de a ne „folosi mintea potrivita la momentul potrivit”.
―Nancy Etcoff, psiholog si cercetator la Harvard University
Folosind o abordare deopotriva amuzanta si instructiva, Moshe Bar ne poarta intr-o calatorie prin neurostiintele contemporane pentru a ne arata cand, de ce si cum anume o minte hoinara poate sa ne fie utila. Pe parcurs, aflam de ce ar trebui sa meditam, cum sa profitam de experientele imaginare si cum putem sa ne folosim in mod optim de resursele noastre mentale limitate. O carte scrisa cu generozitate si suflet, care ar trebui citita de toti cei interesati de mintea omeneasca.
―Andy Clark, profesor de filosofie cognitiva la University of Sussex si autor al cartii Surfing Uncertainty
Creierul penduleaza permanent intre doua stari, cea in care reitereaza trasee cunoscute si aceea interesata de noi aventuri. Cercetarile de pionierat, deosebit de revelatoare, ale lui Bar in acest sens sunt in sfarsit disponibile pentru publicul larg, oferindu-ne astfel tuturor oportunitatea de a ne alinia in mod optim starea mentala cu cerintele momentului. O lectura fascinanta care va va aduce mintea inapoi acasa.
―David Eagleman, cercetator in neurostiinte la Stanford si unul dintre New York Times best-selling authors
Aceasta carte evidentiaza relatia intima dintre curiozitate si creativitate, reverie si mindfulness, sentimentul de control si asociere, constiinta si autocunoastere. Face acest lucru folosind un amestec convingator de anecdote personale si informatii stiintifice din sfera neurostiintelor cognitive (si clinice) de varf – limbaj in care autorul este minunat de fluent (si recunoscut la nivel international). Este o lectura captivanta si eclectica, dominata de un umor bland si profund uman.
―Karl J. Friston, MBBS, director stiintific la Wellcome Centre for Human Neuroimaging, profesor la University College London
Un standard de aur in cercetarea in domeniul neurostiintelor este capacitatea de a dovedi legaturile dintre activitatea cerebrala si comportament. Analiza lui Bar asupra hoinarelii mintii ne ofera „o plimbare sanatoasa” prin tot felul de comportamente umane familiare, asezandu-le in mod provocator in legatura cu functiile cerebrale catre al caror studiu si-a dedicat decenii. Extrem de accesibila si amuzanta, insa totodata personala si analitica, aceasta carte minunata si antrenanta va va face sa va apreciati mai bine atat propria minte, cat si pe cea a lui Bar.
―Susanna Siegel, Edgar Pierce Professor of Philosophy la Harvard University