General | |
---|---|
Authors | Swami Shivananda |
Publisher | Deceneu |
Year | 2019 |
Others | |
Identification | |
ISBN-13 | 9789739466608 |
Format | |
Pages | 344 |
Yoga si controlul mintii
27,34 lei
Authors | Swami Shivananda |
---|---|
Publisher | Deceneu |
Year | 2019 |
Pages | 344 |
Pentru a castiga autoritatea asupra mintii, va trebui sa aflati ce este aceasta minte, cum lucreaza, cum va induce in eroare de fiecare data si prin ce metode poate fi ea supusa. Cartea de fata trateaza tocmai un astfel de subiect; aici sunt pe deplin explicate natura mintii, formele variate pe care ea si le asuma, secretul proceselor ei intime, cat si modalitatile prin care poate fi stapanita. Lectiile si instructiunile prezentate aici sunt perfect aplicabile din punct de vedere practic si multe dintre ideile si sugestiile mentionate au fost rodul propriilor mele meditatii.
Tot in aceasta lucrare pot fi gasite indicatii foarte utile cu privire la concentrare si meditatie care, daca vor fi urmate intocmai, va vor transforma radical intr-un timp scurt.
Rog pe fiecare aspirant la spiritualitate sa studieze in mod constant si cu atentie sfaturile din aceasta carte si sa urmeze sugestiile practice in sadhana (practica spirituala) lui, cat si in viata sa de toate zilele.
Cuprins:
Nota introductiva… 5
Prefata… 6
Cap. 1 Ce este mintea?… 8
Cap. 2 Mintea si corpul… 27
Cap. 3 Mintea, prana si kundalini… 32
Cap. 4 Mintea si hrana… 36
Cap. 5 Cele trei avastha-uri… 40
Cap. 6 Cele trei guna-uti… 45
Cap. 7 Starile psihice… 49
Cap. 8 Facultatile mentale… 57
Cap. 9 Cele trei dosha-uri… 61
Cap. 10 Suddha manas si asuddha manas… 63
Cap. 11 Vritti… 68
Cap. 12 Teoria perceptiei… 72
Cap. 13 Chitta si memoria… 80
Cap. 14 Samskara… 85
Cap. 15 Sankalpa… 94
Cap. 16 Gandurile creeaza lumea… 99
Cap. 17 Avidya si ahamkara… 105
Cap. 18 Puterea gandului… 109
Cap. 19 Educarea gandului… 119
Cap. 20 Vasana… 129
Cap. 21 Dorinta… 136
Cap. 22 Raga-dvesha… 144
Cap. 23 Placerea si durerea… 150
Cap. 24 Viveka… 156
Cap. 25 Vairagya si tyaga… 158
Cap. 26 Controlul indriya-urilor… 164
Cap. 27 Mauna si introspectia… 172
Cap. 28 Vritti-urile nefolositoare si inlaturarea lor… 177
Cap. 29 Cultivarea virtutilor… 204
Cap. 30 Cum sa controlam mintea… 205
Cap. 31 Concentrarea… 233
Cap. 32 Meditatia… 243
Cap. 33 Unele experiente si obstacole in meditatie… 260
Cap. 34 Samadhi… 274
Cap. 35 Manonasa… 285
Cap. 36 Diferite comparatii ale mintii… 290
Cap. 37 Esenta invataturii sistemului Jnana yoga… 295
Cap. 38 Mintea unui jivanmukta… 310
Cap. 39 Puterile unui yoghin… 314
Cap. 40 Necesitatea unui guru… 317
Cap. 41 Sfaturi utile pentru aspirantii la spiritualitate… 319
Anexa 1 Influentele psihice… 323
Anexa 2 Anihilarea mintii… 337
Fragmet:
Gandurile sunt cele care construiesc corpul
Actiunile reale, adevarate, sunt in fapt actiunile mintii si nu cele ale corpului fizic. Astfel, corpul reprezinta gandurile, capriciile, convingerile si emotiile noastre obiectivizate, vizibile ochilor deschisi. Un punct demn de retinut este acela ca fiecare celula a corpului sufera sau prospera, primind un impuls al vietii sau al. mortii de la fiecare gand ce intra in minte, caci oamenii tind sa se identifice mereu cu imaginea sau gandul cel mai intens din minte.
Cand mintea se opreste asupra unui gand anume, se stabileste atunci o vibratie caracteristica a materiei si, cu cat mai des va fi cauzata aceasta vibratie specifica, cu atat mai mult ea va tinde sa se repete de la sine spre a deveni un obicei automat. Corpul urmeaza mintea si ii imita schimbarile. De pilda, atunci cand va concentrati gandurile, ochii devin ficsi.
Fiece schimbare a gandului realizeaza o vibratie in corpul mental si aceasta, transmisa corpului fizic, cauzeaza activitatea din corpul vostru. Activitatea din celulele nervoase produce multe modificari de natura electrica si dinamica in ele, modificari cauzate de intensul proces al gandirii.
Fata: un adevarat index al mintii
Mintea reprezinta forma subtila a corpului fizic si corpul fizic este manifestarea exterioara a mintii. Astfel, atunci cand mintea este zbuciumata, corpul este si el la fel de zbuciumat. Deoarece un om violent, in general, nu poate sa invoce dragostea si compasiunea pentru altii, tot astfel nici cel cu o minte zbuciumata nu poate sa invoce dragostea si compasiunea de la nimeni altcineva. Mintea reflecta in mod vizibil, pe fata omului, variatele ei stari, pe care cel inteligent le poate citi cu usurinta. Asadar, fata reprezinta un index important al mintii, tot astfel precum limba reprezinta un adevarat index al stomacului.
Corpul urmeaza indemnurile mintii. Daca mintea se gandeste la saltul de la o anumita inaltime, corpul se pregateste imediat pentru aceasta, aratand semne exterioare. Frica, anxietatea, mahnirea, voiosia, mania – toate produc impresii diferite pe fata omului.
Ochii, care reprezinta in fapt oglinda sufletului, sunt o marturie clara a conditiei si starilor mintii. In ochi se afla un fel de „telegraf", care transmite mesajele sau gandurile de perfidie, viclenie, tristete, vrajmasie, veselie, pace, armonie, sanatate, putere si frumusete catre cei din jur, in fiece moment.
Daca aveti insusirea de a citi in ochii altora, veti putea sa le cititi si mintea totodata. Astfel, puteti identifica cu usurinta gandul dominant din mintea unui om daca veti fi atenti sa observati semnele de pe fata acestuia. Acest lucru necesita insa putina atentie, agerime, antrenament, inteligenta si experienta.
Gandurile, sentimentele si emotiile voastre produc impresii puternice pe fata. Fata este precum o oglinda care va avertizeaza si in care puteti observa ceea ce se petrece in interiorul mintii. Gandurile pot fi cu greu ascunse in reflectarea lor pe fata. Este eronat deci sa va inchipuiti ca va puteti tine gandurile in secret. Dorul, optimismul, gelozia, mania, razbunarea, ura etc, toate acestea produc modificari bruste pe fata voastra. Fata reprezinta un fidel inregistrator si reproducator al gandurilor ce va trec prin minte. Ea este precum o oglinda lustruita pentru a indica, la un moment dat, natura si continutul mintii.
Acela care crede ca isi poate ascunde gandurile este un ignorant desavarsit. Parerea lui este asemanatoare cu aceea a unui strut care, fiind urmarit la un moment dat de vanatori, isi ascunde capul sub nisip, imaginandu-si astfel ca nu va putea fi vazut de nimeni.
Fata voastra este precum un disc de gramofon. Tot ceea ce ganditi se inscrie imediat pe ea. Orice gand vicios este precum o dalta sau un varf ascutit, imprimandu-se pe fizionomia voastra. Astfel, fetele oamenilor sunt acoperite de cicatricile si ranile facute in decursul timpului de catre gandurile vicioase, precum ura, dorinta, gelozia, razbunarea etc. De la o astfel de trasatura de pe fata, eu pot citi perfect starea mintii voastre. In acest fel, aflu imediat, dintr-o privire, care este boala prezenta in propria voastra minte.
Legatura stransa dintre corp si minte
Mintea se afla in stransa legatura cu corpul. Ea actioneaza asupra corpului, iar corpul reactioneaza asupra mintii. Mintea are deci o puternica influenta asupra corpului. O minte pura si sanatoasa inseamna un corp sanatos si puternic. Mahnirea adanca din minte slabeste corpul. La randul sau si corpul influenteaza mintea. Daca el este puternic si sanatos, mintea devine de asemenea puternica si sanatoasa. Daca corpul este bolnav, atunci si mintea devine bolnava. O durere de stomac cauzeaza o adevarata descurajare in minte.
Gandurile rele, cauza primara a bolii
Cauza primara a bolilor ce fac sa sufere corpul este gandul nefast. Tot ceea ce ganditi cu mintea va fi reprodus intocmai in corpul…
Gandurile inconstiente
In general, la persoanele neatente, mintea este preocupata la un moment dat de patru sau cinci ganduri deodata. Ganduri despre familie, ganduri despre afaceri, serviciu, sanatate, mancare si bautura, speranta si anticipare, ganduri ce planuiesc obtinerea banilor, ganduri de razbunare, ganduri despre natura etc. Toate acestea va ocupa mintea zi de zi.
Atunci cand cititi cu interes o carte dupa-amiaza, va apare brusc ideea de a urmari meciul de cricket la televizor. Acest gand nu va disparea si el va continua sa va deranjeze de la studiul inceput. Numai yoghinul cu o minte ekagra (focalizata) se poate gandi doar la un singur lucru deodata si poate mentine aceasta stare oricat doreste.
Daca veti urmari cu atentie mintea, veti constata ca multe dintre gandurile voastre sunt inconstiente. Mintea isi pune diferite probleme la nimereala, fara niciun scop. Astfel, in ea apar diverse ganduri despre trup si necesitatile lui, despre prieteni, despre obtinerea banilor, despre mancare, bautura, despre copilaria voastra etc.
Daca veti putea studia mintea si daca veti avea ganduri constiente asupra unui singur subiect sau a unui singur tip de astfel de subiecte, excluzand toate celelalte ganduri, singur acest fapt reprezinta o mare realizare, fiind totodata un pas important in efortul de a controla gandul. Pentru aceasta insa, este necesar sa nu va descurajati nicio clipa in tentativa voastra de a va stapani mintea.
Obsesia gandurilor despre pacat
Gandurile nearmonioase frecventeaza des mintile multor oameni. De multe ori, omul gandeste: „Am comis un pacat ingrozitor. Nu stiu ce sa ma fac". Mereu si mereu aceasta idee va reveni obsedant in minte. Este evident ca astfel de oameni nu stiu cum sa-si indrepte mintile in alta directie. In scurt timp ei devin prada „gandurilor obsesive".
Virtutea si pacatul sunt termeni relativi, fiind simple creatii ale mintii. Pacatul nu reprezinta altceva decat o greseala; prin japa (repetarea unor silabe sacre), bunatate si post acest pacat va fi distrus. De ce sa va fie frica? Pana si ultimul pacatos poate atinge salvarea si poate deveni un sfant intre sfinti. Repetati „AUM" si „RAMA" si mentalizati plini de curaj: „Sunt pur acum! Sunt un sfant. Fiti plini de virtute si amintiti-va de El intotdeauna. Abandonati-va lui antaryamin (Cei ce se afla in inima voastra).
Tehnica de control a gandurilor
Iata cateva dintre autosugestiile potrivite si necesare pentru a va controla gandurile: (1) Nu ma voi gandi la nimic; (2) Negandindu-ma la nimic, voi obtine pacea; (3) Vointa mea creste din ce in ce mai mult. Pot sa imi controlez gandurile; (4) Voi obtine pacea desavarsita atunci cand nu voi mai avea vreun gand. Doresc cu inflacarare aceasta stare lipsita de orice gand!
Fiecare gand, luat separat, este foarte slab, pentru ca mintea este distrasa de nenumarate si diverse alte ganduri. Cu cat gandurile vor fi mai bine stapanite, cu atat mintea va fi mai concentrata si atunci, cu atat mai mult va castiga ea in putere. Distrugeti gandurile rele unul dupa altul. Acest lucru va necesita insa, fara indoiala, o munca sustinuta si indelungata.
Dimineata, indata ce va treziti, primul gand care va apare in minte este eu. Apoi se ivesc actiunile din ziua precedenta. Gandurile care se manifesta cu putere seara isi fac drum spre suprafata mintii, rasar si se manifesta acolo in dimineata urmatoare. Apoi vin la rand gandurile care trebuie puse in aplicare in decursul zilei respective. Urmariti toate aceste lucruri cu mare atentie.
Atunci cand gandul subzista mult timp prin minte, el sfarseste prin a o umple. Nu permiteti deci sa zaboveasca acolo multa vreme, caci astfel va reveni in minte mereu si mereu, devenind o sursa perpetua de necazuri. Atunci cand va vine ideea de a scrie o scrisoare unui prieten, de exemplu, puneti-o in aplicare imediat si evitati sa amanati acest lucru de pe o zi pe alta.
Exista patru cai de distrugere a gandurilor rele. Yoghinul care practica jnanayoga (yoga cunoasterii) o face meditand intens asupra Adevarului si a mantra-ei (de pilda, a silabei sacre AUM). El distruge gandurile rele prin vichara (introspectie) si prin atitudinea sa de detasare fata de lume, rostind: „Acest lucru nu are nimic de-a face cu mine. Eu sunt satchitananda-svarupa (natura mea esentiala este Existenta Absoluta, Cunoasterea Absoluta, Fericirea Absoluta) si Realitatea Suprema (Brahman). Toate impulsurile exterioare apartin mintii. insa eu fac parte separata de minte". Yoghinul care practica bhakti yoga (yoga devotiunii) distruge aceleasi ganduri rele prin rugaciune continua. El spune: „O, Dumnezeule, m-am abandonat pe mine insumi, fructele tuturor actiunilor si actiunile in sine Tie, Doamne! Da-mi putere sa distrug aceste ganduri rele". Astfel, el obtine putere si ajutor de la Dumnezeu prin abandonarea de sine. Dumnezeu sublimeaza impulsurile sexuale in sattva (puritate) sau ojas (energie spirituala). Yoghinul care practica raja yoga (yoga regala) distruge gandurile rele fie prin distrugerea vritti-urilor (modificarilor…
Mania – cum apare ea
Mania se manifesta in cel care se gandeste la dusmanii lui. Chiar daca vi se pare ca ati uitat ce este acela un sentiment de manie sau suparare, el va ramane totusi ascuns, latent, in mintea voastra. Efectul unei stari de manie subzista pentru un anumit timp chiar si dupa ce aceasta stare s-a consumat. Daca insa veti reinnoi de mai multe ori acelasi gand de gelozie, invidie sau ura pentru aceeasi persoana, atunci si efectul va dainui mai mult timp. Repetarea unui sentiment de suparare intensifica mania. Prin mentinerea in gand a unui sentiment de suparare se ofera premisele aparitiei tot mai des a starilor de manie.
Cu totii stim ca, in zilele in care o persoana are multe necazuri si suparari de dimineata si pana seara, este de ajuns un lucru marunt care sa dea nastere unei iritari si mai mari in minte; echilibrul mental este atunci deranjat de o situatie neinsemnata. Astfel, de exemplu, o singura vorba nepotrivita va poate face sa pierdeti acest echilibru, in timp ce – atunci cand sunteti cuprinsi de calm si pace -chiar si o mare nedreptate sau o critica severa nu vor putea produce niciun efect asupra dumneavoastra. Mania, supararea si alte emotii de acest gen isi au salasul in linga sharira (corpul astral), insa ele se strecoara la nivelul corpului fizic, asa cum apa patrunde prin porii de la suprafata unui vas de pamant.
Efectele nefaste ale supararii
Asa cum caldura topeste plumbul sau aurul, tot astfel kama (dorinta, pofta) si krodha (manie, suparare), adica factorii ce „incalzesc" mintea, vor determina topirea acesteia. Atunci cand sunteti manios, mintea este deranjata, iar cand mintea devine astfel tulburata, corpul se va manifesta si el la fel. Intregul sistem nervos devine agitat, iar subiectul este iritat.
Starile de suparare deterioreaza creierul, sistemul nervos si sangele. Atunci cand un val de manie sau de suparare rasare in minte, prana (forta vitala) incepe sa vibreze rapid. In acele momente omul este agitat si nervos; spunem ca sangele „se infierbanta". Iar atunci cand sangele este agitat, sperma este si ea afectata.
Odata, un copil a supt de la sanul mamei sale atunci cand aceasta se afla intr-o stare avansata de nervozitate si suparare; el muri imediat, otravit fiind de compusii chimici nocivi produsi in sangele mamei, atunci cand ea era deosebit de nervoasa. S-au inregistrat multe astfel de cazuri; ele reprezinta efectele dezastruoase ale maniei si supararii asupra fiintei in ansamblu. Chiar si trei minute petrecute intr-o astfel de stare agitata produc niste efecte atat de daunatoare sistemului nervos, incat persoanei respective ii vor trebui cateva luni sa repare aceste neajunsuri.
De asemenea, supararea umbreste intelegerea. Cand mintea este foarte agitata, nu veti putea intelege clar pasajele pe care le cititi intr-o carte; insasi gandirea este afectata, gandurile fiind dispersate, lipsite de un scop anume. Cand lumanarea palpaie in bataia vantului, obiectele din jur nu va mai apar clare; tot astfel, cand mintea palpaie, clipeste, sau este agitata de manie ori suparare, ea va fi cuprinsa de un adevarat haos, iar voi nu veti mai fi in stare sa vedeti si sa intelegeti lucrurile asa cum trebuie. Cel care este sclavul maniei, chiar daca s-a spalat bine, s-a barbierit cu atentie, si-a pieptanat parul si s-a imbracat intr-un costum alb imaculat, totusi el va aparea ca fiind urat, fiind coplesit de manie. Chipul omului ofera intotdeauna semne foarte clare ce arata prezenta unei suparari in minte. Daca veti fi suparati sau maniosi, veti pierde foarte mult in viata. Daca mintea voastra se irita usor, nu veti fi niciodata capabili sa va efectuati indatoririle zilnice si nici propriile voastre afaceri intr-un mod eficient.
Cum sa controlam mania
Exista trei cai principale care pot inlatura mania, precum si vritti-urile (modificarile mintii) nefaste:
1. Ele pot fi anihilate prin insasi forta vointei. Fara indoiala insa, ca aceasta cale este cea mai dificila, necesitand o continua si profunda concentrare.
2. Metoda numita pratipaksha-bhavana, adica cea prin care va veti stradui sa intretineti ganduri opuse influentelor nefaste din minte. In cazul maniei, de exemplu, veti urmari sa evocati ganduri de puritate si dragoste fata de persoana respectiva. Aceasta metoda este mai usoara decat prima.
3. In sfarsit, cea de a treia metoda presupune cufundarea mintii in mod continuu in Adevarul Suprem sau Brahman. In Brahman (Realitatea Absoluta) nu exista niciun fel de vritti-uri (modificari ale mintii). El este nirvikara (neschimbator), nirvikalpa (fara modificari ale mintii) si nirya suddha (etern pur). Aceasta metoda este perfecta si cea mai eficienta dintre toate. In cazul ei, vritti-urile (modificari ale mintii) vor fi cu desavarsire anihilate.
Cuceriti reduta pasiunii! Atunci va va fi usor sa subjugati mania, care nu reprezinta decat un produs direct al pasiunii.
Modestia reprezinta o virtute care subjuga inimile celorlalti. Un om simplu si modest reprezinta un magnet Foarte puternic in societate.
Trebuie sa cunoasteti caile prin care sa va apropiati oamenii. Trebuie sa invatati sa va purtati si sa vorbiti cum trebuie cu ei. Felul in care va comportati cu cei din jur este cel mai important lucru. Un om arogant, indaratnic si refractar nu va putea sa devina niciodata un individ cu o personalitate puternica. intotdeauna el va fi privit defavorabil de catre cei din jur.
Dezvoltati cat mai mult natura vesela din fiinta voastra. Pastrati mereu o fata zambitoare si voioasa. Acest lucru va va conferi o radiatie si o personalitate minunata, iar oamenii vor agrea mult prezenta voastra in jurul lor. Comportati-va deci cat mai amabil si fiti modesti si simpli, caci astfel veti reusi in orice va propuneti.
Succesul nu va intarzia sa apara si in discutiile voastre cu anumite persoane importante. Iata o reteta simpla in acest sens: notati-va intr-un carnet, in amanunt, ceea ce doriti sa discutati cu acea persoana. In buzunar pastrati doar un mic rezumat al acestei discutii. Amintiti-va bine punctele principale si vorbiti usor si cu blandete, in astfel de conditii, interlocutorul vostru va va asculta cu atentie si rabdare.
Evitati sa va agitati atunci cand vorbiti; nu va enervati. Perseverati in acest mod si aratati un sincer respect intotdeauna cand va intalniti cu persoana respectiva. Nu ramaneti tepeni si neclintiti precum cel care si-a aprins bricheta in timpul celebrarii unei casatorii. Inclinati-va putin si in mod natural capul, in semn de consideratie adevarata. Astfel, cealalta persoana va fi foarte impresionata. Ea va fi bucuroasa sa va primeasca, iar voi veti avea succes in discutia pe care o veti purta. Vorbiti mai intai despre lucrurile importante si apoi revizuiti in minte daca ati parcurs toate cele opt sau noua chestiuni propuse.
In Occident, oamenii dau o mare importanti, personalitatii. In India insa, oamenii considera mai mult individualitatea si din aceasta cauza el afirma: „AHAM ASMI" – „Eu sunt", care inseamna de fapt „eu exist". Astfel, ei urmaresc sa distruga personalitatea si sa descopere Sinele Esenta.
Straduiti-va sa obtineti o personalitate magnetica. Urmariti sa intrati in posesia acelei misterioase puteri ce va confera un fermecator magnetism personal si care, in acelasi timp, ii fascineaza pe cei din jur. Sesizati si totodata intelegeti secretele si modalitatile influentei exterioare. Dezvoltati-va astfel puterea vointei. Eliminati orice scurgere de energie. Pastrati-va o sanatate robusta si infloritoare, o stare generala de vigoare si vitalitate si veti obtine succesul social si financiar in orice imprejurare a vietii. Daca veti putea intelege uimitoarele secrete ale influentei personale veti putea spori capacitatea de a castiga prin munca si prin merit si veti avea o viata mai bogata si mai fericita.
O personalitate puternica reprezinta intotdeauna o comoara de nepretuit pentru om. Daca doriti, veti putea sa va dezvoltati aceasta personalitate si sa o modelati cat mai bine. „Acolo unde exista vointa, exista intotdeauna si o cale noua"; aceasta ramane o zicala valabila la fel de bine si in zilele noastre, pe cat era si in vremea lui Adam. Cu o personalitate dinamica si puternica veti putea dobandi laurii numelui si ai faimei, putand atinge astfel un mare succes in viata. Sta in resursele voastre infinite sa faceti si sa obtineti acest lucru, iar voi va trebui sa o faceti! Acum cunoasteti caile prin care sa realizati acest lucru.
Puterea sugestiei
Este bine sa aveti o intelegere cat mai clara asupra sugestiilor si efectelor lor in minte. Iata de ce este foarte important sa discerneti bine atunci cand faceti o sugestie. In astfel de cazuri, responsabilitatea voastra este mare; nu dati niciodata o sugestie gresita care ar putea avea rezultate nefaste pentru altii, caci le veti crea un mare rau si un mare neajuns. Ganditi bine inainte de a vorbi. invatatorii si profesorii in special trebuie sa posede o cunoastere cat mai completa a stiintei de a da sugestii si sfaturi, cat si asupra valoroasei stiinte a autosugestiei. Astfel, ei vor putea sa-si educe si sa-si indrume elevii si studentii intr-un mod foarte eficient.
In sudul Indiei exista obiceiul ca, atunci cand copiii plang si tipa in casa, parintii sa-i sperie si sa-i inspaimante astfel: „Uite-te aici, Balu, Irendukannan a venit (adica a sosit omul cu doua capete). Stai linistit si nu mai plange, altfel te voi da acestui om", „Puchandi (stafia, fantoma) a venit, precum si multe alte sugestii de acest fel, care toate sunt deosebit de distructive si nesanatoase. Copilul devine timid. Mintile lor sunt elastice, gingase si suple. La varsta lor, samskara-urile (impresiile din subconstient) sunt foarte usor impresionabile. Modificarea si anularea acestor samskara-uri (impresii in subconstient) nefaste devine imposibila mai tarziu. Cand copilul devine barbat, el va manifesta aceasta timiditate. De aceea, parintii trebuie sa insufle curaj copiilor lor. Ei trebuie sa le spuna: „Iata un leu. Priveste la leul din acest tablou. El rage acum, dar tie nu trebuie sa-ti fie frica. Fii curajos precum un cavaler."
In Occident, profesorii obisnuiesc sa arate campul pe care se va desfasura batalia dintre doua armate redata intr-o imagine dintr-un album istoric; ei se adreseaza elevului: „Priveste aici, James! Priveste la aceasta imagine a lui Napoleon si la cavaleria sa. N-ai vrea sa devii comandantul unei astfel de armate?" Acesta este un tip de sugestie…